tannat

Tannat kallas även strävhetens druva beroende på dess höga tanniner och dess robusta karaktär. (Bildreferens: Jules Troncy i ”Ampélographie - Traité général de viticulture" (P. Viala & V. Vermorel), CC0, via Wikimedia Commons)

Historia

Denna blåa druvsort har sitt troliga ursprung i sydvästra Frankrike i den franska delen av Baskien. Den nämns första gången 1783 under namnet Tanat i departementet Hautes-Pyrénées. Till Uruguay kom den 1870 med den franska utvandraren Pascual Harriague (1819-1894) och blev efter honom även benämnd Harriague i delar av Sydamerika. Druvan växer i stora klasar, mognar i mitten av skördesäsongen. Är känslig för skadeinsekter och ädelröta.

Spridning

Förrutom i sydvästra Frankrike odlas druvan i andra delar av världen, inklusive Uruguay, Argentina och USA. Den har blivit något av en nationaldruva i Uruguay.

Doft och smak

Druvan är känd för sina höga nivåer av tannin. Viner blir strama och för det mesta mörka, mycket täta och med smak av lakrits, hallon, mörka bär som svarta vinbär och björnbär, samt kryddor och tobak. Hög tydlig syra. Vinerna har åldras normalt mycket väl och blir med tiden allt mer komplexa.

Övrigt

Vinerna innehåller höga nivåer av procyanidiner, vilket är en sorts flavonoid som har antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper. Detta ämne sägs kunna minska risken för bl a hjärt-kärlsjukdomar. Den starka strävheten mildras ofta genom blandning med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc eller Fer samt långvarig lagring på flaska eller mikrooxidation. Druvan har 14 synonymer: Bordelais Noir, Bordelez Beltza, Bordeleza Belcha, Harriague, Madiran, Madiron, Mouston, Moustron, Moustrou, Moustroun, Tanat, Tannat Gris, Tannat noir femelle, Tannat noir male. Dess nummer i Vitis International Variety Catalogue (VIVC) är 12257.