semillon

Sémillon är en lättodlad och tålig grön druva. Den används i mindre mängd i torra viner men dominerar ofta de söta. Mycket mottaglig för botrytis. ​Karaktärsdruvan i de ädelsöta vinerna.​ Den mest odlade gröna druvan i Bordeaux.​ Blandas ofta med Sauvignon Blanc, som den passar utmärkt ihop med. (Bildreferens: Jules Troncy i ”Ampélographie…” (P. Viala & V. Vermorel), CC0, via Wikimedia Commons)

Historia

Sorten omnämndes första gången 1736 som "Semilion" eller "St Émilion" i Sauternes. Fram till slutet av detta århundrade odlades den huvudsakligen här. Namnet kommer förmodligen från "Semeljun", en lokal dialekt för Saint-Émilion.

Spridning

I Frankrike var den den vanligaste druvsorten 1968, men idag har beståndet krympt till 10.234 hektar. Den odlas främst i sydvästra Frankrike I Bordeaux hittar man den främst på Rive gauche (Garonnes vänstra strand). Här finns det i de söta vinerna i Graves-regionen (med Cérons och Sauternes), till exempel i det förmodligen mest kända franska söta vinet Château d'Yquem. Men även torra viner produceras, till exempel i området Pessac-Léognan. Odlas även i områdena Entre-deux-Mers och Bergerac, liksom i departementet Dordogne och i Provence. Europa finns odlingar i Grekland (11 ha), Italien (13 ha), Moldavien (3 ha), Portugal (76 ha), Rumänien (18 ha), Ryssland (25 ha), Schweiz (4 ha), Spanien (2 ha), Turkiet (529 ha), Ungern (43 ha) och Cypern. I nya världen odlas den särskilt i Hunter Valley i Australien. Totalt i Australien odlas den på 4 556 hektar med en nedåtgående trend. I Sydafrika var den så utbredd i början av 1800-talet, med över 90% av vingårdsarealen, att den helt enkelt kallades Wyndruif (druva) eller senare Green Grape. Men även här minskade befolkningen till 1 121 hektar. Det finns odlingar i Argentina (767 ha), Brasilien (6 ha), Chile (849 ha), Kina, Kanada (19 ha), Nya Zeeland (63 ha), Uruguay (14 ha) och USA i Kalifornien och Washington (340 ha). Under 2016 rapporterades totalt 18.693 hektar vinodlingar, med en nedåtgående trend. Sorten ligger därmed på 44:e plats i den globala rankningen av druvsorter (statistik enligt Kym Anderson).

Doft och smak

Tjockskalig, oljig, neutral, syrafattig, (utan botryris).​ Kan vara örtig, nötig, kan ha inslag av både gula plommon, äpplen och tropiska toner.​ Med ädelröta blir Sémillon-vinerna mycket aromatiska och komplexa. Dominanta smaker av aprikos, nektarin, mango, nöt, vaniljsås, citron, honung, persika, äpplen, mineral. Ofta låg alkoholhalt. Ger ofta ganska neutrala viner. Viss sälta. Fet och krämig struktur men platt om den inte jäses i ekfat. Kombineras med Sauvignon Blanc för att få balans och komplexitet.

Övrigt

Är på tillbakagång globalt sett förutom i Australien och Nya Zeeland och Bordeaux.​ Trivs på kalkhaltiga jorda, oxiderar lätt. Synonymer: Arnawartha Pinot,Blanc Doux,Blanc Semillon,Boal,Boal No Douro,Cheviler,Chevrier,Chevrier Blanc,Colombar,Colombar Blanc,Colombarride,Colombier,Daune Verte,Dausne,Goulou Blanc,Goulu Blanc,Greengrape,Groendruif,Gros Semillon,Hunter River Riesling,Madeira,Maisois,Malaga,Malaga Bianco,Malage,Mances Blanc,Mansois Blanc,Marcillac,Monsois Blanc,Oron Semillon,Petit Semillon,Petrichtraube Weisse,Saint Emilion,Saint Semillon,Sauternes,Semijon,Semilao,Semilhao,Semilion,Semillon Bianco,Semillon Bijeli,Semillon Blanc,Semillon Crucillant,Semillon Feher,Semillon Grande,Semillon Muscat,Semillon Picolo,Semillon Roux,Semillon White,Semilon,Semilyon,Seminon,Sotern,St. Emilion,Teisor, I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr: 11480