Vinjournalen 2019 03 Mars

Provningsdatum
2019-03-01

Provningsgrupp
Peter Axelsson, Ulf Jansson och Johan Tarmet

Om provningen
Parvisa jämförelser

Så var det dags för nya viner i Systembolagets fasta sortiment igen och som vanligt rör det sig om två vägar in på hyllorna. En där bolaget gör en offertförfrågan för vintyper man tycker ska finnas tillgängliga och en annan där vinerna kvalificerat sig genom att sälja bra i beställningssortimentet.
Bland bubblen hittar vi två trevliga viner som tagit varsin väg in i butikerna. Dels en rosé-cava från 1-1=3 U Mes U Fan Tres, en producent som anger sitt namn med både siffror och bokstäver, och dels en crémant från Jura signerad firma Tissot-Maire. Det förstnämnda vinet är en ren pinot noir medan det andra är en cuvée av pinot noir och chardonnay plus lite trousseau och poulsard för lokalfärgens skull.
Cavan har bra druvkaraktär och trevlig fruktighet samt en liten jordighet, typisk för vintypen. Juravinet i sin tur är mer mineralbetonat, växt på kalkjord som det är, och lite stramare. Priset är detsamma för båda vinerna: klart överkomliga 119:-.
Bland de vita vinerna uppskattar vi Alsacebördiga Dopff au Moulins Grand Cru Schoenenbourg Riesling i årgång 2016. Här var det frågan om en offertomgång och av 60 viner valde Systemets inköpare det här. Schoenenbourg är en rätt stor vingård där riesling oftast är planterad i de kalkrikaste delarna. Dopff au Moulin har 10 parceller i olika lägen och varje parcell vinifieras för sig för att sedan, i december när jäsningen är avslutad, blandas i lämpliga proportioner. Det nu aktuella vinet har en tilltalande fruktighet, fin druvkaraktär och bra densitet i smaken. Dessutom är det lagringsdugligt.
I en helt annan stil går ett annat rieslingvin: 2017 Loosen Riesling Kabinett. Här rör det sig om ett inkvalat vin. Eller rättare: ett som gör come back. Loosens lättsamma riesling har funnits på hyllorna tidigare och tar nu plats igen i god tid inför sommarsäsongen. Halvtorrt, ungt och fräscht passar det bra till lätta rätter samtidigt om det slinker ner fint utan ackompanjemang.
Bland de röda vinerna gör ett par rhôneviner bra ifrån sig. Bland offertvinerna gillar vi 2015 Château Courac, ett vin med appellation Côtes-du-Rhône-Villages Laudun, där det sista ordet är namnet på den by varifrån vinet kommer. 20 byar i södra Rhône har lite bättre anseende och därmed rätt att lägga till sitt namn till ursprungsbeteckningen Côtes-du-Rhône. Vinet är trevligt utvecklat med örtiga aromer på sydfranskt vis och riktigt smakrikt.
Likaså imponeras vi av 2015 Paul Jaboulets Côte du Rhône Parallèle 45. Namnet kommer av 45:e breddgraden som korsar Rhônedalen strax norr om staden Valence och är skiljelinjen mellan norra och södra Rhône. Råmaterialet till det här vinet är hämtat från olika producenter i södra Rhônedalen. Här är klimatet varmare och ger rikare och generösare viner och det kommer till bra uttryck här.
Det här vinet bedömdes i Munskänken nr 3 förra året av Munskänkarnas provningsgrupp i Lund som provar beställningsviner. Vinet blev fyndmärkt och i december, när vi tittade igenom de viner vi bedömt under året, utsåg vi vinet till ”Mest prisvärda rödvin”. Uppenbarligen har det haft effekt för nu har vinet flyttats över till fasta sortimentet.
Ulf Jansson