Vinjournalen 2021 03 Mars

Provningsdatum
2021-03-01

Provningsgrupp
Peter Axelsson, Ulf Jansson och Johan Tarmet

Om provningen
 Albarino, riesling & mencía

Första mars är det påfyllning av nya viner i fasta sortimentet igen. Den här gången rör det sig om ett sextiotal viner som tar plats på hyllorna. Därtill kommer sedan närmare hundra nya viner i det tillfälliga sortimentet i spridda skurar under månaden. Det finns således en hel del nytt att välja mellan.
På den vita sidan tilltalas panelen av fyra viner av druvan alvarinho, iberiska halvöns svar på riesling. Druvans hemmaplan är det nordvästra hörnet där den är väl företrädd både i Portugal och Spanien. Sorten finns i ett stort antal kloner vilket antyder att den är riktigt gammal. Om den sedan härstammar från den spanska eller portugisiska sidan är oklart. Klart är däremot att druvan har två namn; det portugisiska alvarinho och spanska albariño.
På den portugisiska sidan används den till vinho verde, både när det gäller enklare viner och andra riktigt ambitiösa. I Spanien odlas den främst i Galicien och här har den en särställning i Rías Baixas. I övriga Europa och nya världens vinländer förekommer den mest sporadiskt men med Uruguay som ett undantag.
Vinerna kommer, grovt räknat, i två skepnader. En lätt och fräsch variant med fin syra och så en fylligare och tätare version av mognare druvor. Den förstnämnda har fin nyansering med gula frukter, blommor och citrus i tonerna och smaken är ren och elegant med frisk och ändå balanserad syra. Den fylligare varianten är även den fint nyanserad i tonerna med är rikare och rundare samtidigt som den känns fräsch med sin fina syra. Båda versionerna finns med i marssläppet. I fasta sortimentet hittar vi 2019 Alvarinho Vinho Verde från Soalheiro och 2020 Albariño Reserva från Bodegas Garzón och bland de tillfälliga nyheterna de lite fylligare 2019 Bouza Albariño från Uruguay och spanska 2019 Albamar 69 Arrobas.
Till nyheterna den här månaden hör även ett par orangea viner. Vintypen tilldrar sig en hel del intresse och många vinproducenter testar gärna att göra några viner. De görs i princip på samma sätt som rödvin men av gröna druvor som fått jäsa med skalen. Därmed får vinerna också en annan struktur med tydliga tanniner samtidigt som de får en djup gul eller orange färg. Här kan vi tala om en fjärde variant vid sidan av vitt, rött och rosé. Som alltid finns det både bra och dåliga exempel. Generellt sett brukar aromatiken i vinerna blir diffusare samtidigt som smaken blir annorlunda, strävare och lite fylligare jämfört med vita viner. Om man sen tycker vinerna är goda eller inte är en fråga om personlig smak.
Två av månadens nyheter bjuder in till en jämförande provning. Vinerna kommer från samma producent, utmärkta Sybille Kuntz i Mosel. Det är dels 2019 Kuntz Organic Orange Riesling och dels 2002 Dreistern Grand Cru Lieser Niederberg Helden Riesling Spätlese Trocken. För det förstnämnda vinet har druvorna avstjälkats och sedan jäst och dragit med skalen i sex veckor innan det lagrats sex månader i gamla, väl använda ekfat. Det andra vinet har jäst och lagrats ståltank fram till buteljering. De två vinerna har totalt olika framtoning där det sistnämnda vinet står fram som en klassisk mogen moselriesling medan man i det orangea vinet har svårt att identifiera någon rieslingkaraktär med undantag för syran. Å andra sidan tillkommer här en liten strävhet som kan vara intressant i matsammanhang.
På den röda sidan kommer vi tillbaks till nordvästra Spanien och fastnar direkt för några riktigt trevliga viner från Veronica Ortega. Veronica kommer ursprungligen från Cádiz men efter att ha flackat runt på vingårdar i olika vinregioner som Bourgogne, Rhône och Priorat slog hon sig ned i Valtuille i Bierzo. Här är det mencíadruvan som gäller och Veronica hämtar sina druvor från olika vingårdar med i en del fall 80-90-åriga vinstockar. Hon har då konstaterat att liksom pinot noir ger mencía viner med olika karaktär från vingård till vingård. Vinifikationen anpassas efter druvmaterialet, i en del fall avstjälkas druvorna och jäser i ståltankar, i andra kan hela klasar gå ner i jäskaren. Vinerna lagras sedan i en kombination av träfat, gamla barriquer och stora amforor om 800 liter innan buteljering. Slutresultatet kan sammanfattas i ett ord: Elegant.
Ulf Jansson