Vinjournalen 2019 06 Juni

Provningsdatum
2019-06-15

Provningsgrupp
Peter Axelsson, Ulf Jansson och Johan Tarmet

Om provningen
Viner som står ut

Så är det dags för påfyllning i fasta sortimentet igen. Den här gången med lite färre poster än vid tidigare tillfällen. Som vanligt är det en rätt bleksiktig uppställning viner men också några som höjer sig över mängden. Ett av dem kommer från Sancerre som ju är temat för Munskänkens juninummer.
Idag är distriktet känt för sina vita sauvignon blancviner men det har också en lång historia av att odla pinot noir och göra rött vin. Nu gör pinot noir lite av en come back och odlas på en dryg femtedel av appellationens areal. Jordmån och klimat är avgörande för karaktären och vinerna är generellt sett av det lite lättare slaget. Därmed är förutsättningarna för att göra rosévin riktigt bra.
Ett gott exempel är den här månadens Sancerre Rosé 2018 signerad Michel Thomas et Fils. Firman har sitt säte i byn Aux Egrots fyra kilometer från staden Sancerre medan vingårdarna ligger spridda i olika lotter i fyra grannbyar. Totalt förfogar man över 17 hektar med tre olika jordtyper: caillottes, terres blanches och silex. 12 hektar är planterade med sauvignon blanc och 5 med pinot noir. Man gör fem olika viner; två vita, två röda och en rosé där den sistnämnda är aktuell här.
För rosévinets del pressar man hälften av pinotdruvorna direkt som för ett vitt vin medan den andra hälften får macerera en tid med skalen för att ge lite färg och struktur. Kombinationen har gett ett till-talande vin med nyanserade toner av röda bär, god fruktighet och fint uppstramande syra samt lite mineral som ger sig till känna i avslutningen. Bland fasta sortimentets nya roséer står vinet i en klass för sig.
På motsvarande sätt höjer sig ett par andra viner bland de tillfälliga vita och röda nyheterna. Bakom de vinerna står en och samma producent: Château de Beaucastel i Châteaneuf-du-Pape. Namnet kan spåras tillbaka till mitten av 1500-talet och vin har odlats på ägorna sedan början av 1800-talet. Dagens ägare, familjen Perrin, kom in i början av 1900-talet och idag är fjärde generationen med i driften.
Slottet omfattar 130 ha varav 100 är planterade med vinrankor. I gårdarna har man på klassiskt châteauneuf-vis en stor andel rullstenar som magasinerar värme under dagen och fungerar som kaminer under natten samtidigt som mistralen håller rankorna torra. På Beaucastel odlas distriktets alla tillåtna druvor (13 om man inte räknar de olika färgvarianter som förekommer) och rankorna växer i gobeletform. Roussanne dominerar kraftigt bland de gröna druvorna och bland de blå har man en för området ovanligt hög andel mourvèdre vilket sätter prägel på vinet.
Beaucastel är biodynamiskt certifierade sedan 1974. Druvorna skördas för hand och varje sort jäser för sig. För det vita vinet sker först en försiktig pressning varefter musten får klarna över natten. Därefter följer jäsningen som sker i ekfat för en del druvor och i ståltank för andra och vinet genomgår också malolaktisk jäsning som man menar ökar komplexiteten. Det nyjästa vinet lagras sedan delvis i ek och delvis i stål i 6-8 månader fram till buteljering.
För det röda vinet avstjälkas druvorna helt och jäses i tankar av både stål och cement i så där tre veckor. De nyjästa basvinerna blandas sedan i februari-mars året därpå och därefter lagras vinet först 12 månader i foudres av ek och efter buteljering ytterligare 12 månader i flaska.
2017 Château de Beaucastel Blanc har en varm, fruktig och försiktigt ekig doft och rätt fyllig och generös smak med fint infattad syra och komplexa aromer. Går bra att dricka nu men då missar man den utveckling vinet brukar ha med en tydligare kryddig karaktär.
2016 Château de Beaucastel Rouge är redan riktigt komplex i doften och smaken har en tilltalande fruktighet och bra balans med täta tanniner och fin syra samt en lång, varm avslutning där mineralkaraktären kommer fram. En mycket lagringsduglig châteauneuf med de rätta dragen på plats.
Ulf Jansson